Kącik kulinarny

Listopad


W miesiącu listopadzie zajęcia w kuchni były nastawione na przygotowywanie zdrowych posiłków.

Przygotowywaliśmy potrawy z jesiennych warzyw i owoców. Gotowaliśmy leczo, kluski szpinakowe, różne zupy oraz wiele surówek i sałatek. Poniżej podajemy przepisy niektórych dań.

Sałatka z selerem

1.Ser żółty pokroić w kostkę

2.Jajka obrać i pokroić w kostkę

3.Dodać odcedzoną kukurydzę

4.Dodać odcedzony seler z marchewką

5.Doprawić solą, pieprzem i majonezem

Sałatka z sałatą lodową

1.Ogórki obrać, pokroić w grubszą kostkę

2.Pomidorki przekroić

3.Sałatę porwać

4.Dodać oliwki, kukurydzę

5.Dodać ser

6.Doprawić sosem i oliwą oraz pieprzem

Sałatka z kalafiorem

1.Różyczki kalafiora porozdzielać

2.Jajka obrać i pokroić w ćwiartki

3.Pomidory pokroić w grubsze kawałki

4.Dodać odcedzoną kukurydzę

5.Zrobić sos- rozmieszać jogurt naturalny z majonezem, doprawić solą i pieprzem

Sałatka z tuńczykiem

1.Do miski wsypać ugotowany ryż

2.Ogórki konserwowe drobno pokroić

3.Dodać rozdrobniony tuńczyk

4.Dodać odcedzoną kukurydzę

5. Doprawić solą, pieprzem

6.Dodać majonez

Sałatka z piersią

1.Pierś pokroić w kostkę

2.Jajka obrać i pokroić w kostkę

3.Dodać cebulkę konserwową

4.Dodać odcedzoną fasolę czerwoną i kukurydzę

5.Doprawić solą, pieprzem

6. Dodać majonez

Kluski szpinakowe

1.paczka szpinaku- rozgrzać na patelni, odparować

2.Ziemniaki ugotować dzień wcześniej, dobrze podusić, dodać 2-3 łyżki mąki, jajko

3.Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową

4.Wyrobić ciasto, formować małe kule, gotować w osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną.

 

Październik


W miesiącu październiku na zajęciach piekliśmy różne smakowite ciasta.

Według przepisu nasi uczniowie odmierzali odpowiednią ilość składników. Ugniatali ciasto kruche i przygotowywali puszyste biszkopty oraz wyborne serniki. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich:

Biszkopt

1.5 jajek- oddzielić żółtka od białek

2.Do żółtek dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki octu i 2 łyżki oleju- dokładnie rozmieszać.

3.Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, wsypać1 szkl. cukru – ubić na sztywno

4.Żółtka wlać do piany, wsypać 1 szkl. mąki i dobrze wymieszać łyżką drewnianą

5.Piec w temp. 180 ok 30 min

Ciasto kruche

1.5 jajek- białka oddzielić od żółtek

2.5szkl. mąki

3.1k. margaryny

4.2 łyżki kwaśnej śmietany

5.2 łyżki oleju

6.2 łyżki smalcu

7.1szkl. cukru

8.2 łyżeczki proszku do pieczenia

9.cukier waniliowy

Z powyższych składników zagnieść ciasto kruche, schłodzić w zamrażarce. Podzielić na pół, jedną częścią wylepić blachę, dodać dowolne owoce, na owoce dać ubitą pianę i zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec ok. 60 minut.

Wrzesień


Miesiąc wrzesień był miesiącem, w którym przygotowywaliśmy przetwory na zimę.

Konserwowaliśmy ogórki, pieczarki, paprykę. Nasi uczniowie świetnie radzili sobie z odczytywaniem przepisów, odmierzaniem odpowiedniej ilości składników, gotowaniem zalewy. Poniżej przedstawimy przepis, z którego ogórki są przepyszne i twarde.

PRZEPIS NA ZALEWĘ DO OGÓRKÓW KONSERWOWYCH:

4 szkl. wody

1 szkl. octu

1 szkl. Cukru

2 łyżki soli

Powyższe składniki zalewy zagotować, dodać parę listków bobkowych, 1 łyżkę gorczycy. Ogórki dokładnie umyć, nałożyć do słoików, dodać koper, czosnek i zalać chłodną zalewą. Słoiki pasteryzować ok. 5min.

PRZEPIS NA OGÓRKI W MUSZTARDZIE:

1 l.wody

1 szkl. octu

2 szkl. cukru

3 łyżki soli

5 łyżeczek musztardy

Powyższe składniki zalewy zagotować. Ogórki dokładnie umyć, pokroić w grubsze plastry, zalać chłodną zalewą. Pasteryzować ok. 5min.

Ponadto przygotowywaliśmy także ogórki kiszone, które nakładaliśmy do butelek plastikowych po 5litrowej wodzie. Ogórki bardzo dobrze się przechowują i starczą nam na całą długą zimę.

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE:

1l wody

1 łyżka soli

1łyżeczka cukru

Ogórki dokładnie umyć, nałożyć do butelek, dodać koper, czosnek, chrzan, zalać gorącą słoną wodą. Jak ukisną, przenieść w chłodne miejsce.